Девети пакет санкции за Русия и 18 милиарда евро за финансиране

...
Девети пакет санкции за Русия и 18 милиарда евро за финансиране
Коментари Харесай

ЕС договори девети пакет санкции срещу Русия и нова помощ за Украйна

Девети пакет наказания за Русия и 18 милиарда евро за финансиране на Украйна през идната година договориха Европейски Съюз. Това решение взеха водачите на Европейския съюз на последната си среща на върха за 2022 година в Брюксел, оповестява.

Полша отдръпна ветото си върху световния най-малък корпоративен налог, деблокирайки серия от свързани с него съглашения, в това число заема за Киев.

В деветия пакет от наказания против Москва са включени имената на още близо 200 души, както и възбрана за вложения в минната промишленост на Русия.

Срещата на върха даде също формален статут на претендент член на Босна и Херцеговина в Европейския съюз. Беше признато и решение за въвеждането на минимална данъчна ставка за огромните компании.

Председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показаха оптимизъм, че следващата година България и Румъния ще бъдат признати в Шенген.

" Скъпи Петер и целия ваш екип, Европа ви е признателна за впечатляващата работа, която свършихте. Искам също да поздравя Хърватия за въвеждането на еврото от идната година и приемането в Шенген. На Румъния и България желая да кажа - заставаме напълно зад присъединението ви към Шенген, ще продължим да работим неуморно, с цел да стане допустимо приемането ви допустимо най-скоро през идната година. И най-после, желая да поздравя Босна и Херцеговина за приемането на статут на претендент. Сега обръщаме взор към 2023 година. Очаквам с неспокойствие да работя с идното шведско председателство ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

" Оптимист съм, че решението за България и Румъния ще бъде взето в границите на 2023 година ", добави Шарл Мишел, ръководител на Европейския съвет.

Деветият пакет беше контрактуван единствено ден, откакто Вашингтон също наложи наказания на две съветски банки, както и на олигарха Владимир Потанин. Техните активи в Съединените щати бяха замразени, а на американските жители беше неразрешено да имат финансови връзки със глобените лица и институции, написа.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР